NA OŠ SODRAŽICA SMO  PODELILI  ŠOLSKE PREŠERNOVE NAGRADE

 Na osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja Sodražica smo  se v četrtek 7. februarja poklonili Prešernu in drugim kulturnim ustvarjalcem. Pripravili smo  kulturno prireditev ob sodelovanju učencev šole, ki so pokazali svojo ustvarjalnost na glasbenem, besednem in dramskem področju. Večer je bil  posvečen slovenskemu filmu in domačim ustvarjalcem ki so z znanjem in talenti prispevali svoj kamenček v mozaik filmske umetnosti. Med njimi je tudi domačin, pokojni igralec,  Brane Ivanc.

Kulturni program prireditve so pripravili učenci  šole pod mentorstvom Lucije Petelinšek in Mojce Šilc,  učenci prepevalnice pod vodstvom Veronike Kos,  člani otroškega in mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Mojce Kramar Gorinšek in  učenci  naše šole, ki obiskujejo pouk v glasbeni šoli Ribnica. Predstavili so se   z več instrumenti, na klavirju Lovro Kljun, na harmoniki Mark Adamič in David Adamič, na flavti Janja Glavonić, na kitari  Ajda Arko, na violini Maja Levstek, Lana Oblak,  Iza Levstek, in Lovro Kljun,  pod mentorstvom učiteljev GŠ Ribnica,  Slavice Marinković, Barbare Gorše, Pavle Lušin in Ksenije Abramović Grom. Koordinatorici tokratne kulturne prireditve Lucija Petelinšek  in Neže Tanko, sta poskrbeli za celotno podobo dogodka v katerem so si domiselno sledile točke kulturnega programa z odlomki posnetkov slovenskih filmov.

Na prireditvi  smo trinajstič  podelili Šolske Prešernove nagrade. S priznanjem in knjižno nagrado se   želimo zahvaliti devetošolcem za njihov  prispevek  in za sodelovanje na šolskih in občinskih kulturnih prireditvah v času osnovnošolskega izobraževanja. S svojo ustvarjalnostjo so pustili poseben kulturni pečat šoli in kraju. Letošnja generacija devetošolcev je bila zelo vpeta v kulturno dogajanje, zelo aktivna pri soustvarjanju kulturnega utripa  in  zato smo kar devetnajstim devetošolcem izrekli  iskreno zahvalo za njihov predan trud in sodelovanje.

Šolsko Prešernovo nagrado 2019 so prejeli: Ajda Arko, Zala Grebenc, Andraž Gregorič, Laura Hočevar, Zala Indihar, Ema Jakopin, Tanja Ogrinec, Nejc Petrič, Polona Virant, Anže Žlindra, Nik Ambrožič, Črt Arko, Kristjan Gornik, Iza Klun, Ana  Perušek, Ines Šega, Lara Šepetavc, Jan Gašper Vidrih in  Sebastian Zajc.

Tudi v letošnjem šolskem letu je na šoli od septembra do februarja potekal tradicionalni likovni projekt. Letošnja tema  šolskega  projekta so bile »SLOVENSKE LIKOVNE UMETNICE«.  V okviru projekta so učenci likovno ustvarjali po predhodnem spoznavanju slovenskih likovnih umetnic. Sodelovali so učenci od 6. do 9. razreda.

Podrobno so se seznanili z deli Hane Stupica, Helene Vurnik, Ejti Štih in Zore Stančič. Rdeča nit,  ki teče skozi likovno poetiko naših umetnic, je iskanje lepote kot tistega ideala, ki se mu človek lahko približa.  Tudi naši učenci so iskali lepoto v umetnosti skozi različne likovne tehnike.

Učenci 6. razreda so poustvarjali ob ilustracijah sodobne ilustratorke Hane Stupica. Ob njenih ilustracijah so naslikali živali s človeškimi lastnostmi ob uporabi primarnih in sekundarnih barv.   Učenci 7. razreda  so  poustvarjali ob slikarskih poslikavah in mozaikih  Helene Vurnik. Njihova likovna naloga je bila narisati realistični portret sošolca oziroma sošolke s plaščem, okrašenim z ornamentom.  Osmošolci so poustvarjali ob likovnih delih slovenske akademske slikarke Ejti Štih, ki živi in pretežno ustvarja v Boliviji.  Lotili so se likovnega problema s količinskimi barvnimi nasprotji in preko svojih likovnih del sporočajo vrstnikom in drugim gledalcem, da si moramo ljudje med seboj pomagati in biti strpni do vseh okoli nas. Učenke in učenci 9. razreda pa so  spoznali sodobno vizualno umetnico Zoro Stančič., ki ustvarja različne kolaže, fotomontaže, grafike in slike. Likovna dela  devetošolcev so nastala  kot fotomontaža iz različnih medijev in različnih likovnih tehnik. Najprej so naredili avtoportret z uporabo kolorističnega slikanja, nato pa so likovno delo združili s fotografijo in računalniškim programom.

Nastali so enkratni  likovni izdelki. Vse izdelke je komisija natančno pregledala in ocenila. Kriteriji za izbiro so izvirnost motiva, izvedba likovne tehnike ter uspešnost reševanja likovnega problema. Projekt se je zaključil s skupinsko razstavo izdelkov vseh učencev v avli šole.

Projekt sta vodili mentorici,  profesorica za likovno umetnost, Damjana Urbar  in knjižničarka, Jelka Dežman.

Nagrajenci letošnjega projekta, ki prejmejo priznanja in posebno nagrado – obisk kulturne prireditve   so:

  1. a razred: Maja Debeljak, Zina Lovšin, Izak Oražem, Jerca Piršič, Tjaša Šijanec
  2. a razred: Rebeka Dolšina, Janja Glavonjič, Maja Klun, Iza Levstek, Vid Merhar
  3. a in b razred: Milica Đorđevič, Petra Govže, Lovro Kljun, Lara Mihelič, Julija Adamič, Lana Matelič, Nika Mihelič, Manca Piršič
  4. a razred: Tanja Ogrinec, Ana Perušek, Ines Šega, Laura Hočevar, Kristjan Gornik

 

Z aktivnim sodelovanjem učencev v  šolskem  projektu smo odprli še eno okno v svet spoznavanja slovenske likovne umetnosti in spoznavanja bogatih umetniških poti ustvarjalk ter  doživljanja umetnosti skozi sliko.  Tudi v bodoče se bomo trudili, da bomo likovno ustvarjalnost in kulturo živeli in prenašali naprej.

 

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica

Dostopnost