OBISK PTUJSKIH KURENTOV  NA OSNOVNI ŠOLI SODRAŽICA

 

V petek, 9. 2. 2018,  so našo šolo so obiskali kurenti iz Društva generacije iz Ptuja. Otroci vrtca iz starejših skupin in učenci šole so se ob 10. uri zbrali pred glavnim vhodom matične šole in počakali na prihod ptujskih kurentov.

Gromko zvonjenje, ki se je zaslišalo izza dvorane šole,  je naznanjalo njihov veličastni prihod pred šolsko zgradbo.   Vsem navzočim so se predstavili v sprevodu, s plesom in zvonjenjem kravjih zvoncev. Najmlajši otroci vrtca so obisk  kurentov spremljali iz šolske avle in tako je bil zvok zvoncev nekoliko tišji, da jih ni bilo toliko strah.

Kurenti so bili do vseh zbranih otrok, učencev in zaposlenih zelo prijazni  in so po sprevodu  ter uvodnem plesu tudi sneli maske, tako, da smo spoznali, kdo se skriva za masko. Najmlajši med kurenti je bil dijak 1. letnika srednje strojne šole. V skupini je bila tudi predstavnica nežnejšega spola, dijakinja 4. letnika gimnazije.  Na kratko so predstavili tudi svoja oblačila in značilno masko. Še posebno natančno so si otroci ogledali kurenta hudička, ki je izstopal po oblačilu in nosil drugačno masko na glavi.

Veselja in navdušenja ob obisku kurentov ni manjkalo. Vsi otroci so se lahko kurentov dotaknili, si podrobneje ogledali njihovo oblačila in maske ter pozvonili na zvonce.  Tudi na  naši šoli so kurenti v sklopu akcije obiskov po šolah zbirali robčke in v ta namen smo jim jih nekaj podarili. Vsak darovalec je lahko izbral kurenta, ki ga je obdaril ter mu zavezal robček na njegovo ježevko. Kurent pa mu je v zahvalo odplesal kratek ples in močno zvonil.

Obisk kurentov je bila dobrodošla predpustna popestritev zimskega dogajanja za otroke vrtca in učence šole.

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica